Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı'na imza atan 6 partinin genel başkanları ikinci kez "çalışma yemeği" formatında bir araya geldi. Parti liderleri DEVA Partisi'nin ev sahipliğindeki buluşma sonrasında ikinci 'ortak metin' yayımla...
Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı'na imza atan 6 partinin genel başkanları ikinci kez "çalışma yemeği" formatında bir araya geldi. Parti liderleri DEVA Partisi'nin ev sahipliğindeki buluşma sonrasında ikinci 'ortak metin' yayımladı.
ANKARA (İGFA) - Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş konusunda tam mutabakata vararak 28 Şubat'ta paylaşımda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin genel başkanları siyasi parti lideri, bu kez DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın ev sahipliğinde bir araya geldi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, demokrasi tarihine geçecek bir buluşmaya ev sahipliği yaptıklarını kaydederek, sosyal medya hesabından "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş üzerinde uzlaştığımız değerli genel başkanlarla oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Sayın genel başkanlara teşekkür ediyorum" paylaşımında bulundu.
DEVA Partisi Genel Merkezi'nde çalışma yemeği formatında buluşma gerçekleştiren parti liderleri, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecinin yol haritası kapsamında bir çalışma grubu oluşturduklarını açıkladı.
PARTİ LİDERLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA: İŞ BİRLİĞİNE DEVAM
Son bir ay içinde yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdikleri ve bu bağlamda birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan seçim kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını da dile getiren parti liderleri, ortak açıklama metninde, "Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız" mesajının altını çizdi.
ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU
Hangi şartlarda olursa olsun, milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansıtmak üzere seçim güvenliğini sağlamak amacıyla bir çalışma daha grubu oluşturduklarını kaydeden liderler, Türkiye'nin içinde bulunduğu derin ekonomik krizi de değerlendirdiklerini belirtti.
"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber uygulamaya konulan akıldan, bilimden, gerçeklikten ve istişare kültüründen kopuk keyfi politikalar ağır bir hayat pahalılığına, işsizliğe ve yoksulluğa yol açmış, ekonomik kırılganlıklar ciddi biçimde artmıştır" denilen ortak açıklama metninde şu ifadelere yer verildi:
"Bu konularla birlikte derin bir uluslararası krize yol açan Rusya-Ukrayna savaşını da ele aldık. Rusya Federasyonu’nun uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldırması ile bölgemizde istikrar ve barış tehdit altına girmiştir. Bu kriz bize akılcı, tutarlı ve ülkemizin orta ve uzun vadeli stratejik menfaatlerini dikkate alan bir dış politikanın önemini bir kere daha göstermiştir.Buradan tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyoruz; bizler Türkiye’yi karanlık günlerden çıkartma kararlılığı içerisindeyiz. Umutlarımız ve geleceğe olan inancımız, Türkiye’nin sorunlarından çok daha büyüktür. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakat metnimiz ve sürdürdüğümüz iş birliği, milletimizin geleceğe dair umudunu ve inancını artırmıştır. Hedefimiz istişare ile derin sorunlarımıza son vermek ve her bir vatandaşımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturmaktır. İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tam tersine, birlik ve uzlaşı ile çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız".